NOVOSTI

 

 

 

 

NOVOSTI

 

Dragi posjetitelji Galerije specijalne policije,

posebno nam je zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe u organizaciji udruge „Svijet Tišine“ pod nazivom „100 – Izložba povodom sto godina organiziranog postojanja HSGN-a“ (Hrvatski savez gluhih i nagluhih).

Nama Udruzi specijalne policije iz Domovinskog rata RH, kao sponzoru ove izložbe, posebna je čast što imamo priliku zajedno s udrugom „Svijet Tišine“ obilježiti jednu vrlo značajnu i važnu obljetnicu za svu gluhu i nagluhu populaciju u Republici Hrvatskoj. Naime, ova 2021 godina, jubilarna je godina u kojoj se obilježava sto godina organiziranog postojanja HSGN-a. Obljetnica je to kakvom se malo koja organizacija, pa i institucija u Republici Hrvatskoj može pohvaliti.

S iskrenom željom da i Vi budete dio te kulturno-umjetničke manifestacije i slavlja, pozivamo Vas da dođete na svečano otvorenje koje će biti u srijedu 21.07. s početkom u 18 sati u Galeriji specijalne policije na adresi Trg žrtava fašizma 1 u Zagrebu. Izložba će se moći pogledati do 06. kolovoza, radnim danima: ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 15 sati te četvrtkom od 11 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

Udruga za kulturu, umjetnost i turizam gluhih i nagluhih u Hrvatskoj „Svijet tišine“ osnovana je 2006. godine. Kod Vande Šagovac, koja je ujedno i predsjednica Udruge, pojavila se ideja o formiranju nevladine organizacije s ciljem promicanja kulture gluhih u Hrvatskoj. Tako posljednjih 15 godina „Svijet tišine“ ne samo da okuplja i podržava gluhe umjetnike, već pokušava skrenuti pozornost javnosti na potrebu integriranja gluhih ljudi u sve segmente društva i pridonijeti naporima u poboljšanju života gluhih ljudi.
Velika potreba za umjetničkim izrazom osoba koje nisu u stanju čuti zvukove prirode ili gradske buke, isprepletena je bojom i iskrom umjetničkog zanosa te tako nadilazi tišinu. Izraziti se u nekoj od vizualnih umjetnosti i vidjeti svijet bez sluha, komunicirati samo okom (i naravno srcem) za gluhog umjetnika način je izražavanja u društvenoj zajednici.
Svojim radom, trudom i voljom postigli su brojne uspjehe u promociji hrvatske gluhe baštine, znakovnog jezika, kulture i stila života. Povezali smo se s mnogim sjajnim organizacijama gluhih u Europi i uvijek sudjelujemo u njihovim događajima. Do sada smo redoviti sudionici događaja gluhih u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji. Nadamo da ste u mogućnosti doći razgledati ovu hvale vrijednu izložbu, te se radujemo Vašem dolasku.

NAPOMENA
Zbog epidemiološke situacije vezane uz COVID-19, sukladno propisanim mjerama, u prostoru galerije istovremeno može biti prisutno najviše 30 osoba. Molimo da svi nazočni, uz ispravno nošenje maski za lice, zadrže fizičku distancu od najmanje 1,5 metar te se suzdrže od međusobnih kontakata u prostoru galerije. Hvala.

RAZVOJNA SURADNJA

     

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.