O NAMA

 

 

 

 

O NAMA

 

Udruga Specijalne policije iz  Domovinskog rata  promiče temeljne vrijednosti Domovinskog rata i ulogu  Specijalne policije MUP-a RH u Domovinskom ratu .

Specijalna policija MUP-a RH počela je djelovati sredinom ožujka 1991.g., kada su pripadnicima MUP-a RH pri PU  (jedinice za posebne namjene) uručena rješenja za raspored na radna mjesta policajca-specijalca u jedinici za posebne namjene koja je u studenomu 1991. dobila naziv Specijalna jedinica policije( Uredba ministra Unutarnjih poslova – ministar Ivan Vekić).

Jedinicama specijalne policije MUP-a RH tijekom Domovinskog rata prošlo je više od devet tisuća (aktivnih i pričuvnih ) djelatnika. Specijalna policija MUP-a RH obnašala je borbene zadaće na svim bojišnicama, koje su ostavile ožiljke na svakom od njih.

Sve zadaće koje su stavljene pred djelatnike Specijalne policije, bile su obavljene u skladu s ratnim pravom (Ženevska konvencija) i u skladu s Ustavom RH te ostalim zakonima RH.

Tijekom obavljanja zadaća poginulo je i smrtno stradalo tri stotine i dvadeset djelatnika koji su zauvijek obilježili noviju povijest Hrvatske.

Po završetku Domovinskog rata, odlukom Vlade RH došlo je do preustroja MUP-a RH, tako da su neke od jedinica  transformirane u Interventne jedinice policije PU, a neposredno nakon toga daljnjom provedbom preustroja MUP-a RH, mnogi od djelatnika Specijalne policije stavljani su na raspolaganje Vladi RH ili umirovljeni poradi gubitka radne sposobnosti sudjelovanjem u Domovinskom ratu.

Mnogi od naših djelatnika  tom prigodom je moralo napustiti poslove u MUP-u, neki od njih stavljeni su na raspolaganje Vladi te protekom propisanog roka vode postupak kao nezaposleni pri nadležnim tijelima, dok su oni koji su raspoređeni na poslove izvan MUP-a obilježeni zauvijek kao specijalci.

Nakon završetka Domovinskog rata i potrebe za prokušanim specijalcima zapovjednici su održavali kontakte s pripadnicima koji su se odazvali na druženja te su tako iz godine u godinu obilježavali datume pogibija ili drugih događaja, odigrala se nogometna utakmica ispričala se pokoja anegdota ili povjerio problem.

Ta provjerena konstelacija odnosa, kulminirala je odlukom da se pristupi organiziranju kritične mase koja će stvoriti Udrugu. To se i dogodilo 21. siječnja 2004. g. u Zadru  Osnivačkim saborom.


Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata, inicirala je osnivanje temeljnih članica na područjima gradova odnosno Policijskih uprava gdje su se tijekom Domovinskog rata nalazile Specijalne jedinice policije.

Tako da je tijekom 2004.g., utemeljeno dvadesetak novih Udruga od Dubrovnika do Vinkovaca, a Udruge kao USDR“Ris“ Kutina koja je osnovana 2001.g., poticala je organizaciju krovne Udruge te je njezino Predsjedništvo organiziralo i iniciralo prve sastanke u Ivanić Gradu koji su kasnije i doveli do saziva Osnivačkog sabora u Zadru.


Udruga Specijalne policije, Statutom ima odrednice odnosno “ciljeve i način djelovanja“

1.      Temeljno programsko usmjerenje Udruge je sveobuhvatno i neprekidno djelovanje Udruge, kako bi se:

 • promicalo temeljne vrijednosti Domovinskog rata,
 • održala sjećanja na herojska djela, žrtve i ideale pripadnika Specijalne policije u obrani suvereniteta Republike Hrvatske,
 • zaštitio društveni status, dostojanstvo, čast, ugled i vitalni interesi članova Udruge kao i interesi obitelji poginulih, nestalih, ranjenih te teško bolesnih pripadnika Specijalne policije iz Domovinskog rata.

Ciljevi:

 • dostojno obilježavanje i trajno sjećanje na žrtve, stradanja, ranjene, poginule, nestale ali i na pobjede, podvige, uspjehe, herojska djela i ideale pripadnika Specijalne policije tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.
 • zaštita statusa, dostojanstva, ponosa, časti i ugleda pripadnika Specijalne policije iz
  Domovinskog rata, te pomoć u njihovoj prilagodbi mirnodopskim uvjetima, poticanju školovanja, specijalizacije i primjerenog profesionalnog razvoja u aktivnoj službi unutar MUP-a, MORH-a i drugim državnim službama, posebno cjeneći njihova ratna iskustva i doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.
 • okupljanje i povezivanje svih udruga proizašlih iz Specijalnih jedinica policije iz Domovinskog rata,Antiterorističke jedinice Lučko iz Domovinskog rata, Zrakoplovne jedinice Lučko iz Domovinskog rata te Sektora Specijalne policije MUP-a RH iz Domovinskog rata, u krovnu Udrugu Specijalne policije iz Domovinskog rata radi promicanja i održavanja njihova ratnog identiteta te sprječavanja zaborava njihova doprinosa u obrani i oslobađanju Domovine Hrvatske tijekom Domovinskog rata.
 • organizirano pružanje potpore i pomoći pripadnicima djelatnog i pričuvnog sastava Specijalne policije iz Domovinskog rata radi prevladavanja njihovih socijalnih, zdravstvenih, psiholoških, pravnih i drugih životnih problema,
 • materijalna pomoć socijalno najugroženijim pripadnicima Specijalne policije iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji,
 • posmrtna pripomoć članovima obitelji poginulih i umrlih pripadnika Specijalne policije iz Domovinskog rata,
 • iznošenje istine u zemlji i inozemstvu o Domovinskom ratu i ulozi Specijalne policije u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ,
 • promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih vrednota i drugih općih interesa hrvatskih građana u Republici Hrvatskoj,
 • očuvanje slobodne, samostalne i neovisne Republike Hrvatske, poticanje razvoja demokracije, zaštite sloboda, prava i dužnosti hrvatskih građana, ustavnosti i zakonitosti te vladavine prava, kao preduvjeta za ostvarenje temeljnih ciljeva i interesa Udruge, stradalnika Domovinskog rata i svih građana Republike Hrvatske

DOPREDSJEDNICI

 Zdravko Blažević

Boško Kranjac

Josip Slaćanin

SREDIŠNJI ODBOR

Predsjednik

Dean Grubišić

Dopredsjednici

Željko Bonato

Ilija Vidić

SUD ČASTI

Dinko Kamenko

Renato Čevra-Ćuntre

Zlatko Tirić

Ivica Tanjić

Ivica Kerečeni

NADZORNI ODBOR

Marko Pole

Žarko Čanađija

Stipo Šokić

Dražen Budimir

Milan Hanžeković

RAZVOJNA SURADNJA

     

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata je Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u okviru Razvojne suradnje sa Nacionalnom Zakladom.

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.